dzielnie f. homograficznej
Alice: Jak podzielić funckję homograficzną, w sensie doprowadzić do postaci kanoniczne żeby było widać
przesunięcia jeśli na górze są mniejsze wartości x niż na dole? Umiem dzielić pisemnie ale
nie w tej sysytuacji:
y= (4x + 4) / (8x +1)
13 sty 15:54
Basia:
a dlaczego nie?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 7/2 | | 1 | | 7 | | 1 | | 1 | |
y = |
| + |
| = |
| * |
| + |
| = |
| | 8x+1 | | 2 | | 2 | | | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
wektor przesunięcia u→=[ |
| ; |
| ] |
| | 8 | | 2 | |
13 sty 16:05
Alice: mam pytane, już rozumiem w miarę i miałam wyznaczyć te 3 wartości, a, p i q i a, czyli to co w
liczniku napisałam po prostu jako 3,5 i rozumiem, że to źle? trzeba zawsze tak zrobić żeby w
liczniku była liczba całkowita?
13 sty 16:20
Alice: bo p i q wyszły mi takie same
13 sty 16:20