Zespolone
Pomocy: 1.Niech z0, z1...z4 będą pierwiastkami algebraicznymi stopnia 5 z 32 oblicz ∑od k=0 do 4 z
|2i−zk|2
2.Wiedząc, że z jest liczbą zespoloną o argumencie głównym alfa∊(π/2,π) oraz o module |z|>1
znajdź argument główny liczby zespolonej ([sprzężone(−iz)]z3)/(1−|z|2)
13 sty 14:30
g:

1. Trzeba zsumować kwadraty długości niebieskich odcinków.
2. arg(−iz) = alfa − π/2
arg((−iz)
*) = −(alfa − π/2)
arg((−iz)
*z
3) = −(alfa − π/2) + 3*alfa
arg(1−|z|
2) = π
arg(wszystko) = −(alfa − π/2) + 3*alfa − π = 2*alfa − π/2
13 sty 21:12