algebra z geometrią analityczną
wojtek: Nie wykonując dzielenia znaleźć resztę z dzielenia wielomianu
W(x) = x98 +17x95 + x2 − 3x +1 przez trój mian P(x) = x2+1
W(x) = P(x)*Q(x) + ax + b
chciałem to zrobić że pod x podstawiam miejsca zerowe P(x) i obliczyć a i b ale P(x) nie ma
miejsc zerowych, jak sięto takto robi?
13 sty 09:42
wmboczek: eliminujesz składniki podzielne podzielne. reszta będzie taka sama
16x95−3x
dalej dodajesz i odejmujesz tak, by dało się wyeliminować
−16x93
16x91
...
13 sty 09:59
Adamm: x98=(x2)49=(−1)49=−1 (mod x2+1)
x95=x*x94=x*(x2)47=x*(−1)47=−x
x2=−1
W(x)=−1−17x−1−3x+1=−20x−1 (mod x2+1)
skąd
(x2+1)|[W(x)−(−20x−1)] ⇔ W(x)=P(x)*(x2+1)−20x−1
oczywiście −20x−1 jest wielomianem stopnia < od x2+1 więc jest to reszta dzielenia
W(x) przez x2+1
inny sposób to robienie układu równań korzystając z liczb zespolonych
13 sty 15:10