Dla jakich m
lokator: Dla jakich m równanie ma jeden pierwiastek:
12 sty 22:31
kochanus_niepospolitus:
1) założenia
2) mnożymy na krzyż
(m−2)(mx−9) = (x−m)(x−1)
x(m2−2m) − 9m + 18 = x2 −x(m+1) + m
x2 − x(m2 − m + 1) + 10m + 18 = 0
3) skoro ma być jeden pierwiastek to:
Δ = 0
Δ = (m2 − m + 1)2 − 4(10m+18) = 0 ⇔ m = ....
4) sprawdzasz z początkowymi założeniami
5) koniec zadania
12 sty 23:26
lokator: Dziękuję. A jakie powinny być założenia?
12 sty 23:37
lokator: Z delty wychodzą dwa rozwiązania rzeczywiste. Czy będą jeszcze inne?
12 sty 23:45
kochanus_niepospolitus:
założenia masz:
x ≠ m
mx ≠ 9
12 sty 23:57
PW: lokator, zacznij od najłatwiejszej możliwości, którą łatwo przegapić.
Dla m=2 badane równanie ma postać
| 2−2 | | x−1 | | 9 | |
| = |
| , x≠2 i x≠ |
| |
| x−2 | | 2x−9 | | 2 | |
Jest to proste równanie wymierne, które nie jest równoważne żadnemu równaniu kwadratowemu. Ma
ono
jedno rozwiązanie (licznik równy 0, czyli x=1).
13 sty 00:34
lokator: Bardzo dziękuję
14 sty 08:32