12 sty 21:49
Klaudia: PS. bez "Janek" na początku
12 sty 21:50
Eta:
3x+ax= 3+a
x(3+a)=3+a
dla a= −3 równanie tożsamościowe nieskończenie wiele rozwiazań
| | 3+a | |
dla a≠ −3 jedno rozwiązanie x= |
| =1 |
| | 3+a | |
12 sty 22:00
Janek191:
3 x − 1 = a + 2 − a x
3 x + a x = a + 3
(3 + a) x = a + 3
| | a + 3 | |
Dla a ≠ − 3 jest x = |
| = 1 − jedno rozwiązanie |
| | a + 3 | |
Dla a = − 3 nieskończenie wiele rozwiązań x ∊ℛ
12 sty 22:00
Klaudia: Czyli nie można wyciągnąć a ?
12 sty 22:05
Mila:
a) 3x−1 = a + 2 − ax⇔
3x+ax=a+3
x*(a+3)=a+3
1)
a+3=0⇔a=−3 wtedy masz sytuację:
x*0=0 równanie spełnione dla każdego x∊R
2) a≠−3
x=1 dokładnie jedno rozwiazanie
12 sty 22:05
Klaudia: A co jest błędnie w moim rozwiązaniu, bo podpunkt a zrobiłam tym samym sposobem co teraz i
rozwiązanie wyszło prawwidłowe, a w tym podpunkcie jest błędne
12 sty 22:08