lnx | ∞ | |||||||||
limx→+∞ (2 arctgx − π)lnx = [0 * ∞] = | = [ | ] = | ||||||||
| ∞ |
1 | (2arctgx − π)2 | |||||||||
i twierdzenie de L'Hospital = Po uporządkowaniu mam | = | |||||||||
x |
|
(2arctgx − π)2 x2 +1 | ||
= znowu wyrazenie nieoznaczone, korzystałem znowu z | ||
−2x |
1 | 2 | |||
= U{(2arctg − π)'}{( | )' = | = 0 | ||
lnx | x(x2 + 1 |
2arctgx−π | ||||||||
=limx→∞ | =H | |||||||
|
| −2xln2x | |||||||||
=lim | =lim | =H | ||||||||
| 1+x2 |
| −ln2x−2lnx | ||||||||||||
=lim | =lim | =H | |||||||||||
2x | x |
| lnx+1 | ||||||||||||||||||
=lim | =limx→∞ [−2* | ]=0 | |||||||||||||||||
1 | x |
∞+1 | ||
[−2 | ] | |
∞ |
lnx | |
→0 dla x→∞ | |
x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |