wyliczenia z proporcji
Malwina: Spirytus salicylowy jest stosowany jako substancja dezynfekująca. Jest to 2% roztwór
kwasu salicylowego w 68% alkoholu etylowym i w wodzie. W celu przygotowania 200g tego
roztworu uczeń postanowił, że odważy odpowiednią ilość kwasu i rozpuści go w 96% alkoholu
etylowym1 o gęstości d = 0,801 kg/dm3, a następnie doda odpowiednią ilość wody
(gęstość d = 1 kg/dm3). Oblicz, ile gram kwasu oraz jaką objętość alkoholu 96% i wody uczeń
powinien odmierzyć.
2g −−− 100g r−ru
x g −−−− 200g
= 4g kwasu
Udało mi się obliczyć tylko ilość kwasu. Nie wiem, co robić dalej.
12 sty 21:15
Qulka: zatem 196g roztworu alkoholu 68%
100% − 68%
196g − xg
x= 133,28
ale mamy roztwór 96%
96% −− 100%
133,28 − y
y=138,83 g = 173,325 cm3 alkoholu potrzebuje
oraz 57,17g =57,17cm3 wody
12 sty 23:28