Łatwe z wymiernej, proszę o wsparcie :c
Alice: Witam mam jakieś zaćmienie umysłu a sprawdzian w środę proszę o pomoc!
Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m (meR), dla których dziedziną funkcji jest zbiór
wszystkich liczb rzeczywistych:
W(x) = 3x + 2/(m2 − 4)x2 + (m + 2)x + 1
12 sty 21:06
kochanus_niepospolitus:
może na początku jest 3x
3
12 sty 21:07
kochanus_niepospolitus:
x
2 jest w mianowniku
12 sty 21:07
Alice: znaczy, nie no przepisałam a pewno dobrze, tylko za wyrażeniem (3x − 2) jest wielka kreska
ułamkowa, 3x − 2 jest w liczniku
12 sty 21:11
kochanus_niepospolitus:
to tak ciężko nawiasy napisać
| 3x+2 | |
| |
| (m2−4)*x2 + (m+2)x + 1 | |
teraz popatrz na to co napisałaś na początku ... ni chu chu to nie jest to samo
12 sty 21:13
Alice: przecież napisałam nawiasy, tylko nie wiem jak zrobić dużą kreskę ułamowką, więc zrobiłam
ukośnik, jako dzielnie
12 sty 21:15
Alice: ale tak jak ty teraz napisałaś, to właśnie o to mi chodziło
12 sty 21:15
kochanus_niepospolitus:
no to jedziemy:
aby dziedziną był zbiór liczb rzeczywistych, to:
MIANOWNIK ≠ 0
związku z tym rozwiązujesz:
(m2−4)*x2 + (m+2)x + 1 ≠ 0
i mamy:
a ≠ 0 (czyli m2−4 ≠ 0)
i
Δ < 0
rozwiązujesz
12 sty 21:16
Alice: Aaaaaa faktycznie, dziękuję bardzo

już rozumiem super dzięki
12 sty 21:16
kochanus_niepospolitus:
Mogłaś to zapisać tak:
(3x + 2)/((m2 − 4)x2 + (m + 2)x + 1)
ewentualnie zrobić nawiasy kwadratowe.
12 sty 21:17
kochanus_niepospolitus:
adnotacja do tego co zrobiłem wcześniej
jeszcze jest drugi przypadek:
a = 0 i b = 0
12 sty 21:17
Alice: a nie trzeba tutaj rozparywać przypadku liniowego?
12 sty 21:18
kochanus_niepospolitus:
liniowa funkcja będzie miała miejsce zerowe ... chyba że ... będzie to funkcja stała −−− patrz
drugi przypadek
12 sty 21:18
Alice: A dzięki, na przyszłość tak będę pisać

i uprzedziłeś moje pytanie o liniowy, więc już
wszystko wiem
12 sty 21:18