Helpp
Pomocxy: Udowodnić za pomocą kombinatoryki ze
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
[ |
| ]=2*( |
| )+3*U( |
| ) n>=3 |
| | n−1 | | 3 | | 4 | |
To pierwsze to liczba stirlinga 1 rodzaju a po znaku= symból newtona
Wytłumaczy ktos
12 sty 21:02
12 sty 21:05
Pomocxy: Tak
12 sty 21:13
Pomocxy: Mam zapistne tak
| | n+1 | |
[ |
| ]=liczbie sposobów podziału zbioru na n+1 elementow na n−1 cykli Dokonując takiego |
| | n−1 | |
podziału możemy otrzymac jeden z poniższych przypadkow
1 jeden cykl 3 elementowy i n−2 cykle jednoelementowe
2 dwa cykle 2 elementowe i n−3 cykle jednoelemetowe
Nie rozumiem
12 sty 21:19
Pytający:
(n+1) elementów można rozłożyć na (n−1) cykli tak, że:
• mamy (n−2) cykli 1−elementowych i 1 cykl 3−elementowy
| | | |
// wybieramy ze wszystkich elementów te znajdujące się w cyklu 3−elementowym na | |
| | |
sposoby, oznaczmy te elementy jako a,b,c. Mamy 2 możliwości utworzenia z nich cyklu: [a b c],
[a c b].
• mamy (n−3) cykli 1−elementowych i 2 cykle 2−elementowe
| | | |
// wybieramy ze wszystkich elementów te znajdujące się w cyklach 2−elementowych na | |
| | |
sposoby, oznaczmy te elementy jako a,b,c,d. Mamy 3 możliwości utworzenia z nich cykli
2−elementowych: [a b][c d], [a c][b d], [a d][b c].
12 sty 21:20
Pytający:
O, to samo napisałem. Co tu nie jest jasne?
12 sty 21:21
Pomocxy: Skąd taki podział? Jak n+1 elementow rozłożyć na n−1 cykli? Z czego to wynika
14 sty 16:10
Pytający:
Do każdego cyklu należy przynajmniej 1 element, zatem spośród wszystkich (n+1) elementów
"przydzielamy" po 1 elemencie do (n−1) cykli. W tym momencie mamy (n−1) cykli 1−elementowych,
ale zostały jeszcze (n+1)−(n−1)=2 elementy do rozdzielenia. Albo dorzucimy oba do któregoś
cyklu tworząc cykl 3−elementowy (pierwszy przypadek opisany wyżej), albo dorzucimy po 1 do
dwóch różnych cykli (przypadek drugi opisany wyżej).
14 sty 16:18
Pomocxy: Dlaczego w drugim przypadku mamy 2 cykle 2−elementowe a nie jeden cykl 4 elementowy
Tak jak w przypadku 1 mamy 1 cykl 3 elementowy
14 sty 16:49
Pomocxy: Chodzi o to ze mamy 2 elementy do rozdzielenią?
14 sty 16:51