Układ równań
Klaudia: Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań jest para liczb x, y spełniająca
nierówność x + y≥1?
my − 9x = −4
mx − y = m
Czy mógłby mi ktoś napisać co robię źle, bo wynik nie zgadza mi się z odpowiedzą w książce?
Bardzo proszę.
Moje rozw.:
https://www.dropbox.com/s/nyonus8x7cvfekc/20180112_204829.jpg?dl=0
Poprawna odp.: (−3;−1> U (3;
∞)
12 sty 20:54
kochanus_niepospolitus:
pod koniec ... dlaczego założyłaś od razu, że m
2−9 > 0

trza dwa przypadki:
1) m ∊(−
∞ ; −3) u (3; +
∞)
z tego masz (3; +
∞)
2) m∊ (−3 ; 3)
i z tego masz (−3; −1>
12 sty 21:23
Klaudia: Okey, dzięki wielkie
12 sty 21:26