Granica i monotoniczność ciągu rekurecyjnego
jednowtemacie: Zbadaj ograniczoność i monotoniczność ciągu określonego rekurencyjnie: c
1 = 1, c
n+1 =
| 1 | |
| . Oblicz granicę tego ciągu. |
| 1 + cn | |
12 sty 19:27
jednowtemacie: Problem mam taki, że c1>c2 ale c2<c3, więc ciężko tu mówić o monotoniczności.
12 sty 19:28
kochanus_niepospolitus:
c
1 = 1
jaki wniosek
12 sty 19:34
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
cn < |
| ⇔ cn2 + cn − 1 < 0 ⇔ .... i wniosek z tego idący |
| | 1+cn | |
12 sty 19:35
jednowtemacie: c1 = 1
c2 = 0,5
c3 ≈ 0,666
c4 = 0,6
c5 = 0,625
c6 ≈ 0,615
Stąd widzę jedynie, że podciąg c2k+1 jest malejący a c2k jest rosnący
12 sty 19:43
jednowtemacie: Co do drugiego to delta wychodzi dodatnia, więc przecina oś OX, a jeśli ma być spełnione
równanie które napisałeś to delta powinna być ujemna
12 sty 19:45
kochanus_niepospolitus:
z równania:
| | √5 − 1 | |
cn2 + cn − 1 = 0 wychodzi cn = |
| ≈ 0.61803 |
| | 2 | |
możemy wykazać, że:
jeżeli c
n > c
n+1 to c
n+2 > c
n+1 (i na odwrót)
to pozwoli nam pokazać, że ciąg ten od żadnego 'n' nie stanie się monotoniczny.
dodatkowo można wykazać, że: c
n > c
n+1 ⇒ c
n > c
n+2 (i analogicznie w drugą stronę
nierówności)
co wskazuje, że ciąg ten będzie posiadał dwa podciągi zbieżne ... a ich granicą będzie
| | √5 − 1 | |
wyliczone z równania |
| |
| | 2 | |
ograniczoność przez c
1 mamy przy okazji. Ograniczenie przez 0 jest oczywiste od samego
początku.
12 sty 19:58