Oblicz granicę sumy odwrotności pierwiastków
jednowtemacie: Wykaż, że
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim (1+ |
| + |
| + |
| +...+ |
| ) =∞ |
| | √2 | | √3 | | √4 | | √n | |
n→
∞
12 sty 19:01
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 1 | | n | |
an ≥ |
| + .... + |
| = |
| = √n |
| | √n | | √n | | √n | |
wniosek
12 sty 19:05
jc: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1+ |
| + |
| +...+ |
| ≥ n |
| = √n →∞ |
| | √2 | | √3 | | √n | | √n | |
12 sty 19:06
jednowtemacie: W przypadku ciągu bez pierwiastków an=1+12+13+...+1n należałoby postąpić
analogicznie?
A jeżeli tak to jakim drugim ciągiem go ograniczyć?
12 sty 19:13
kochanus_niepospolitus:
no nie do końca ... powyższe oszacowanie byłoby 'zbyt mocne' dla takiego an
12 sty 19:14
kochanus_niepospolitus:
dla takiego an w trochę inny sposób się wykazuje, że granica takiego an będzie +∞
12 sty 19:15
Adamm: a2k=1+1/2+1/3+...+1/2k
teraz
a2k≥1+1/2+(1/4+1/4)+...+(1/2k+....+1/2k)=1+1/2+2*1/4+...+2k−1*1/2k=
=1+k/2→∞
skąd an nie może być zbieżny
ale jest rosnący więc musi mieć granicę
tą granicą musi być więc ∞
12 sty 21:11