granica 3 ciagow
pomocy sesja: korzystajac z twierdzenia o trzech ciagach znalezc podana granice :
| | 2n2+sin n! | |
lim n⇒∞= |
| |
| | 4 n2−3cos n2 | |
12 sty 18:47
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
1 ≥ sin (n!) ≥ −1
3 ≥ −3cos (n2) ≥ −3
12 sty 18:53
pomocy sesja: a jak to zrobic jak rozwiazac prosze o pomoc bo nie mialam tego nigdy w zyciu a dostalam takie
zadanie do zrobienia

12 sty 19:07
5-latek: Az mi cie zal . Nie dosc ze sesja to jeszce zęby cie bola .
12 sty 19:08
kochanus_niepospolitus:
| 2n2 + 1 | | 2n2 + sin (n!) | | 2n2 − 1 | |
| ≥ |
| ≥ |
| |
| 4n2−3cos(n2) | | 4n2−3cos(n2) | | 4n2−3cos(n2) | |
prawda?
no to robimy krok dalej:
| 2n2+1 | | 2n2+1 | |
| ≥ |
| ≥ an |
| 4n2−3 | | 4n2−3cos(n2) | |
| | 2n2−1 | | 2n2 + 1 | |
an ≥ |
| ≥ |
| |
| | 4n2−3cos(n2) | | 4n2+3 | |
więc mamy:
| 2n2+1 | | 2n2 + sin (n!) | | 2n2 + 1 | |
| ≥ |
| ≥ |
| |
| 4n2−3 | | 4n2−3cos(n2) | | 4n2+3 | |
12 sty 19:11
pomocy sesja: czyli wychodzi z tego ze =2/4=1/2?
12 sty 19:14
kochanus_niepospolitus:
si
12 sty 19:15
pomocy sesja: dzieki wielkie za pomoc
12 sty 19:17