Geometria analityczna w R3
zagubiony: Dane są płaszczyzna π i prosta k||π:
| | ⎧ | x=2+t | |
| k: | ⎨ | y=1+3t | , t∊R, π: 2x−y+z+4=0.
|
| | ⎩ | z=−1+t | |
Znaleźć równania parametryczne prostej k
1 symetrycznej do prostej k względem płaszczyzny π
oraz równanie ogólne płaszczyzny π
1 zawierającej proste k i k
1.
12 sty 18:36
zagubiony: Nikt, nic? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc!
12 sty 19:17
kochanus_niepospolitus:
np. w taki sposób:
1) wyznaczasz odległość prostej k od płaszczyzny π
2) przesuwasz prostą k o podwojoną odległość od płaszczyzny π
3) Zauważ, że wektor normalny płaszczyzny π1 będzie równoległy do k i k1
3*) Wyznaczasz 3 punkty z prostych k i k1 (jeden z nich musi być z innej prostej niż pozostałe
dwa). Mając trzy punkty wyznaczasz jednoznacznie płaszczyznę π1, która będzie zawierać obie
te proste
12 sty 19:22
zagubiony: Dziękuję bardzo!
13 sty 17:23