Proszę o rozwiązanie
areksiewca: | | x2 −4 | |
Z jest zbiorem wszystkich miejsc zerowych funkcji |
| . Zatem zbiór Z jest |
| | x3 −8 | |
równy:
A.{−2} B.{−2,2} C.{−2,0,2} D.{4}
Proszę o rozpisanie zadania. :0
12 sty 18:35
PW: Żadnego "rozpisania". Wskazówka:
x2−4=(x−2)(x+2)
x3−23=(x−2)(x2+2x−4)
12 sty 18:41
Basia:
x3−8≠0 ⇔ x3≠8 ⇔ x≠2
D=R\{2}
x2−4 = 0
(x−2)(x+2)=0
x=2 lub x=−2
ale 2 nie może być miejscem zerowym bo nie należy do dziedziny
wniosek?
12 sty 18:43
PW: Aj, w drugim pomyliłem się, ale wzór a3−b3=... przecież znasz.
12 sty 18:44