Równanie różniczkowe 1 rzędu
Matr: Rozwiązać równanie:
12 sty 18:05
kochanus_niepospolitus:
Nie możesz paru minut poczekać

Musisz spamować w celem uzyskania gotowca
12 sty 18:08
Matr: gotowca?
12 sty 18:10
Matr: sorki, tamten przykład źle przepisałem i nie wiedziałem jak usunąć
12 sty 18:11
kochanus_niepospolitus:
no to lecimy po kolei:
1) Jaki to jest TYP równania różniczkowego
12 sty 18:15
Matr: równanie liniowe?
12 sty 18:16
kochanus_niepospolitus:
że co
12 sty 18:24
Matr: równanie różniczkowe liniowe
12 sty 18:25
Matr: jest liniowe, jednorodne, o zmiennych rozdzielonych
12 sty 18:25
kochanus_niepospolitus:
a w życiu.
Tu masz równanie różniczkowe Bernulliego, czyli:
y' + f(x)*y + g(x) * yn = 0
12 sty 18:29
Matr: nie miałem tego typu na zajęciach
12 sty 18:46
Mariusz:
Jest Bernoulliego ale też jednorodne
Można podstawieniem sprowadzić do równania o rozdzielonych zmiennych
u=x
2y
ln|u|−ln|u+1|=ln|x|+ln|C|
12 sty 19:49
Mariusz:
Chyba zmieniłem trochę to równanie ale sposób który przedstawiłem powinien być zaakceptowany
Gdybym nie pomylił się w znaku to rozwiązanie powinno wyglądać tak
12 sty 20:00
Matr: Bardzo dziękuję
12 sty 20:12
jc:
(xy)' = − (xy)2
− (xy)' / (xy)2 = 1
1/(xy) = C+x
y = 1/(Cx+x2)
Jak potrzebujesz drugiej litery, podstaw u=xy.
12 sty 20:23
Mariusz:
jc to twoje rozwiązanie trochę przypomina czynnik całkujący
Programy matematyczne pokazują równanie jednorodne jako typ tego równania
choć w skryptach podawana jest następująca postać równania jednorodnego
12 sty 20:41