ciagi
Prosze o pomoc : Prosze o pomoc w zadaniach
1. Sprawdz czy ciąg an jest
arytmetyczny an = 2n+1 / 2 an= −8 +2n
geometryczny an = 2n/ 3 an=4n+1
12 sty 17:37
kochanus_niepospolitus:
| | 2n+1 | | 1 | |
an = |
| czy an = 2n + |
| |
| | 2 | | 2 | |
12 sty 17:47
kochanus_niepospolitus:
dla tego an ... napisz jak będzie wyglądał an+1
następnie liczysz: an+1 − an = ...
jeżeli ta różnica będzie stałą (czyli nie będzie tam 'n') to masz ciąg arytmetyczny
12 sty 17:48
kochanus_niepospolitus:
przy geometrycznym analogicznie tylko liczysz:
12 sty 17:49
Prosze o pomoc : ten pierwszy wzór z an (2n+1) /2
mozesz to zrobić?
12 sty 17:54
kochanus_niepospolitus:
Zrobić ? Nie ... pomóc ... pomogłem
Wiesz jak zapisać a
n+1 
we wzorze zamiast 'n' podstawiasz 'n+1'
więc jeżeli a
n = 3n+7 to a
n+1 = 3(n+1) + 7 = 3n + 10
analogicznie robisz u siebie
12 sty 17:58
Prosze o pomoc : wyszło mi tak
(2n +2 +1) / 2 − ( 2n +1) /2 = 5/2 = 2,5 ? dobrze?
12 sty 18:00
kochanus_niepospolitus:
raczej
| 2n+2+1 | | 2n+1 | | 2 | |
| − |
| = |
| = 1 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
12 sty 18:02
Prosze o pomoc : no tak
12 sty 18:12
kochanus_niepospolitus:
pozostałe analogicznie ... jak chcesz, napisz je tutaj (rozwiązania) to sprawdzimy
12 sty 18:13
Prosze o pomoc : w drugim wyszło mi 2
w geometrycznym nie wiem jak to obliczyc

2
(n+1) : 2
n :3 = ?
12 sty 18:22
Prosze o pomoc : ciagi są takie dziwne
12 sty 18:23
kochanus_niepospolitus:
| | 2n+1 | |
| = |
| = 2(n+1) − n = .... |
| | 2n | |
12 sty 18:23
Prosze o pomoc : rzeczywiscie , jesli ktos dobrze mi wytłumaczy to szybko załapuje, a jak czytam z ksiązki to
niezbyt
12 sty 18:36
Prosze o pomoc : w ostatnim wyszło mi 64
12 sty 18:37