Pochodne
Michal: Mam zbadać punkty przegięcia i wkleslosci wypukłe sci funkcji − x lnx
−1
Druga pochodna to
więc nie ma miejsc zdrowych
x
Funkcja jest większa od 0 w x( −∞, 0) więc wypukła a w 0, ∞ wklesla. Ale w odp mam tylko to o
wkleslosci w 0, ∞
Czy to dlatego że na początku powinnam określić dziedzinę x jako x>0 bo jest ln?
12 sty 17:00
kochanus_niepospolitus:
miejsc zdrowych ZDROWYCH
A czy na samym początku raczyłeś wyznaczyć dziedzinę funkcji f(x)
12 sty 17:54
Janek191:
f(x) = x ln x
D = ( 0, +∞)
więc
1
f '(x) = 1*ln x + x*
= ln x + 1
x
1
f ''(x) =
x
dla x ∊ D f '' (x) > 0, więc funkcja f jest wypukła w swojej dziedzinie.