PROSZE O POMOC
Miko: Nie wyrabiam już z tymi zadaniami...

1. Jeżeli cena sprzedaży telewizora jest równa 1200 złotych, to sklep sprzedaje tygodniowo 15
telewizorów. Za każdym razem, gdy jego cenę obniży się o 40 złotych, sprzedaż wzrasta o 2
sztuki na tydzień. Przy jakiej cenie telewizora przychód ze sprzedaży tygodniowej sklepu
wyniesie 28000 złotych?
2. Prostokątna działka ziemi o wymiarach 7m x 9m, została otoczona murem o stałej szerokości.
Jeżeli przekrój poprzeczny muru ma pole równe 9,96m
2, to ile wynosi grubość muru?
3. Po t sekundach po wystrzale pocisk znajduje się s metrów nad powierzchnią ziemi, przy czym:
s(t)=−9,8t
2 + 200t. Obserwator może śledzić pocisk, gdy jego wysokość nad ziemią jest większa
niż 10m. Jak długo obserwator widział pocisk?
Mam ich jeszcze w uj, ale na razie 3 wstawiam.
Może jakieś wskazówki jak się za to zabrać? Naprawdę, nie mam zielonego pojęcia, jakbym czytał
chińskie znaczki..
12 sty 16:43
Miko: Muszę je wszystkie zrobić do 21, bo to jest test online...
12 sty 16:44
Basia:
ad.1
n − liczba mówiąca ile razy obniżono cenę o te 40 zł
m − ile telewizorów sprzedano po n obniżkach
m = 15+n*2
cena po n obniżkach = 1200−n*40 0≤n<30
wartość sprzedaży
(15+2n)(1200−40n) = 28000
rozwiązać równanie pamiętając o założeniach
12 sty 16:52
Basia:

ad.2
x>0
a=7+2x
b=9+2x
P
przekroju muru=a*b−7*9 = (7+2x)(9+2x) − 63
(7+2x)(9+2x) − 63 = 9,96
rozwiąż równanie
12 sty 16:57
Miko: ad 1
−2n2 + 45n = 250
i teraz n wychodzi 10 lub 12,5. To będzie n=10?
A wtedy m = 35 ?
12 sty 16:59
Basia:
ad.3
obserwator widzi pocisk ⇔ s(t)>10 t≥0
rozwiąż nierówność
−9,8t2+200t>10
zobacz jaki jest zbiór rozwiązań
szukany czas = t2−t1 (jeżeli t1≥0) lub t2−0 (jeżeli t1<0)
(ale oba rozwiązania są dodatnie)
12 sty 17:03
Miko: Nie ma szans, żebym to ogarnął..
12 sty 17:13
Basia:
ad.1
tak oczywiście n=10
n∊N czyli rozwiązanie n=12,5 nie spełnia warunków zadania
12 sty 17:15
Miko: Czyli będzie 1000zł?
12 sty 17:21
Basia: nie; 1200−10*40 = 800
sprzedadzą 15+10*2=35
35*800 = 28000
12 sty 17:26
Miko: Aha, no tak,
A w ad2
x2 + 8x − 2,49 = 0
Czyli pole = 30cm?
12 sty 17:30
Miko: A w ad 3 wychodzi nieco ponad 20 sekund.
12 sty 17:34
Basia: MIko, nie liczyłam dalej. Jeżeli Ci zależy sprawdzę
12 sty 17:57