Pochodna
Michal: Pochodna:(3x)3x jak to obliczyć?
12 sty 16:21
Krzyś: 9x*(3x)3x−1
12 sty 16:24
Michal: Skąd te 9x
12 sty 16:25
ale jak to?: Niestety nie. Poszukaj w internetach wyliczania pochodnej funkcji xx, jest tego pełno.
Masz podobny przypadek, tylko, że zamiast x masz 3x.
Powodzenia!
12 sty 16:27
Krzyś: 3x*3=9x
12 sty 16:27
Basia:
wskazówka: xx = elnxx = ex*lnx
(3x)3x = eln(3x)3x = e3x*ln(3x)
12 sty 16:31
Michal: Czy wynik to będzie (3x)3x*3ln(3x)+1?
12 sty 16:47
Michal: (3x)3x
12 sty 16:48
Kamil: | | 1 | |
(e3xln3x)'= e3xln3x *(3xln3x)'= e3xln3x (3*ln3x + 3x* |
| *3) |
| | 3x | |
12 sty 17:28
Kamil: jak coś pytaj
12 sty 17:32