matematykaszkolna.pl
Ekstremum Michal: Dlaczego przy liczeniu ekstremum lokalnego funkcji czasem liczymy pierwsza pochodna i wyznacza my jej miejsca a czasem wyznacza my pochodna drugiego stopnia i dopiero jej miejsca zerowe liczymy? Od czego to zależy?
12 sty 16:04
Basia: jeżeli wyznaczamy ekstrema liczymy pierwszą pochodną i jej m.zerowe druga pochodna służy do badania wklęsłości i wypukłości; jej m.zerowe mogą być punktami przegięcia
12 sty 16:28
Michal:
 2ln2x 
Miałam zadanie: 5x e5x1 i

3x 
Zadbanie to wyznaczyć ekstremum. W pierwszym była liczona pierwsza pochodna a w drugim druga więc co z czego wynika ta różnica?
12 sty 17:25
Basia: z bałaganu w poleceniach
12 sty 17:27
Basia: czasami, gdy trudno określić znak pierwszej pochodnej, druga może trochę pomóc musiałabym przeliczyć żeby mieć pewność
12 sty 17:33
Basia: x>0

1 
2*2ln(x)*

*3x − 3*2ln2(x)
 x 

f'(x) =

=
 9x2 
12lnx−6ln2x 6lnx(2−lnx) 2lnx(2−lnx) 

=

=

9x2 9x2 3x2 
nie widzę żadnego problemu z wyznaczeniem miejsc zerowych i określeniem znaku pochodnej,co całkowicie wystarcza do policzenia ekstremów lokalnych druga pochodna nie jest mi do niczego potrzebna jeżeli tylko ekstrema mam znaleźć
12 sty 17:42
kochanus_niepospolitus: Michał ... musisz zdać sobie sprawę z tego że: NIE KAŻDE miejsce zerowe pierwszej pochodnej jest ekstremum funkcji f(x) ... może to być (te miejsce zerowe pierwszej pochodnej) punktem przegięcia. Jednak w tym przypadku (w tej funkcji) nie było tego problemu. Taki problem miałbyś np. dla f(x) = x3
12 sty 17:47
Basia: chyba już wiem o co chodzi to zależy od naszych chęci i upodobań jest bowiem metoda wyznaczania ekstremów bez badania znaku pierwszej pochodnej (rzadko stosowana dla funkcji jednej zmiennej, zupełnie o niej nie pomyślałam) jeżeli f'(x0)=0 i f"(x0)<0 ⇒ maksimum lokalne jezeli f'(x0)=0 i f"(x0)>0 ⇒ minimum lokalne
12 sty 17:49
Basia: i trzeba pamiętać, że f'(x0)=0 i f"(x0)=0 nie rozstrzyga może być ekstremum (np.dla y=x4 w p−cie x0=0), może nie być (np. dla y=x3 w pcie x0=0)
12 sty 17:52
kochanus_niepospolitus: tak naprawdę rozstrzyga dopiero fn(xo) = 0 ∧ fn+1(xo) ≠ 0 i w zależności czy n to pochodna parzysta, czy nieparzysta wtedy będziemy mieli w punkcie x0 punkt przegięcia bądź ekstremum lokalne.
12 sty 18:01