Ekstremum
Michal: Dlaczego przy liczeniu ekstremum lokalnego funkcji czasem liczymy pierwsza pochodna i wyznacza
my jej miejsca a czasem wyznacza my pochodna drugiego stopnia i dopiero jej miejsca zerowe
liczymy? Od czego to zależy?
12 sty 16:04
Basia:
jeżeli wyznaczamy ekstrema liczymy pierwszą pochodną i jej m.zerowe
druga pochodna służy do badania wklęsłości i wypukłości; jej m.zerowe mogą być punktami
przegięcia
12 sty 16:28
Michal: | | 2ln2x | |
Miałam zadanie: 5x e5x−1 i |
| |
| | 3x | |
Zadbanie to wyznaczyć ekstremum. W pierwszym była liczona pierwsza pochodna a w drugim druga
więc co z czego wynika ta różnica?
12 sty 17:25
Basia: z bałaganu w poleceniach
12 sty 17:27
Basia: czasami, gdy trudno określić znak pierwszej pochodnej, druga może trochę pomóc
musiałabym przeliczyć żeby mieć pewność
12 sty 17:33
Basia:
x>0
| | | | 1 | | 2*2ln(x)* |
| *3x − 3*2ln2(x) | | | x | |
| |
f'(x) = |
| = |
| | 9x2 | |
| 12lnx−6ln2x | | 6lnx(2−lnx) | | 2lnx(2−lnx) | |
| = |
| = |
| |
| 9x2 | | 9x2 | | 3x2 | |
nie widzę żadnego problemu z wyznaczeniem miejsc zerowych i określeniem znaku pochodnej,co
całkowicie wystarcza do policzenia ekstremów lokalnych
druga pochodna nie jest mi do niczego potrzebna jeżeli tylko ekstrema mam znaleźć
12 sty 17:42
kochanus_niepospolitus:
Michał ... musisz zdać sobie sprawę z tego że:
NIE KAŻDE miejsce zerowe pierwszej pochodnej jest ekstremum funkcji f(x) ... może to być (te
miejsce zerowe pierwszej pochodnej) punktem przegięcia.
Jednak w tym przypadku (w tej funkcji) nie było tego problemu.
Taki problem miałbyś np. dla f(x) = x3
12 sty 17:47
Basia: chyba już wiem o co chodzi
to zależy od naszych chęci i upodobań
jest bowiem metoda wyznaczania ekstremów bez badania znaku pierwszej pochodnej
(rzadko stosowana dla funkcji jednej zmiennej, zupełnie o niej nie pomyślałam)
jeżeli f'(x0)=0 i f"(x0)<0 ⇒ maksimum lokalne
jezeli f'(x0)=0 i f"(x0)>0 ⇒ minimum lokalne
12 sty 17:49
Basia: i trzeba pamiętać, że f'(x0)=0 i f"(x0)=0 nie rozstrzyga
może być ekstremum (np.dla y=x4 w p−cie x0=0), może nie być (np. dla y=x3 w pcie x0=0)
12 sty 17:52
kochanus_niepospolitus:
tak naprawdę rozstrzyga dopiero fn(xo) = 0 ∧ fn+1(xo) ≠ 0
i w zależności czy n to pochodna parzysta, czy nieparzysta wtedy będziemy mieli w punkcie x0
punkt przegięcia bądź ekstremum lokalne.
12 sty 18:01