ciag
ciag: zbadaj monotonicznosc ciagu
a) an = n/ (n+1)
b) an =2n +1
c) an = (n+2) / n
12 sty 15:56
ciag: up
12 sty 16:09
12 sty 16:34
Adamm: a
n>0
| an+1 | | (n+1)/(n+2) | | n2+2n+1 | |
| = |
| = |
| = |
| an | | n/(n+1) | | n2+2n | |
zatem
a
n+1>a
n skąd ciąg jest rosnący
b) oczywiście rosnący
a
n+1−a
n=2>0
c)
a
n>0
| | n2+3n | | 2 | |
an+1/an= |
| =1− |
| <1 |
| | n2+3n+2 | | n2+3n+2 | |
zatem ciąg maleje
12 sty 16:39
ciag: nie rozumiem b ) można to rozpisac jasniej?
12 sty 16:53
ciag: an +1 = ? w b
12 sty 16:57