Czy poniższe zdanie jest prawdziwe?
Math: Surjekcja jest to funkcja f: X −> Y mająca właściwość : jeśli dla skończonych zbiorów X i Y
zbiór X ma więcej elementów niż zbiór Y, to liczba wszystkich surjekcji jest nie większa od
liczby wszystkich injekcji.
12 sty 15:28
Basia:
X={a,b,c}
Y={1,2}
injekcje mogą być tylko dwie f(a)=f(b)=f(c)=1 lub f(a)=f(b)=f(c)=2
surjekcje: (1,1,2) (1,2,1) (2,1,1) (2,2,1) (2,1,2) (1,2,2)
zdanie wydaje się być prawdziwe, teraz należy spróbować je udowodnić
jakiś prosty pomysł? coś z liczbami Stirlinga?
12 sty 16:26