Równanie krawędziowe prostej. Wyznacz równanie parametryczne
SEKS INSTRUKTOR: Podaj przykład równania parametrycznego prostej o równaniu krawędziowym
x+y+z−1 =0
x+2y+3z−2=0
1. Wyznaczam wektory prostopadłe do płaszczyzny π1 i π2
u = (1,1,1)
v =(1,2,3)
2. Obliczam ich iloczyn wektorowy, dzięki temu mam wektor równoległy do tej prostej
u x v = (1,−2, 1)
i co dalej zrobić? Nie mam pomysłu
12 sty 15:12
Jerzy:
Zacząć od poczatku.
Przyjmij jedną ze zmiennych jako parametr t i rozwiąż powyższy ukłąd równań.
12 sty 15:16
SEKS INSTRUKTOR: przyjąłem za t zmienną z
y = −2t+1
x =t
co dalej z tym począć?
12 sty 15:26
SEKS INSTRUKTOR: chwila...
Czy to już jest gotowe?
y+2t−1 =0
−x+t =0
12 sty 15:27
SEKS INSTRUKTOR: po uporządkowaniu
x = t
y = −2t+1
z =t
12 sty 15:31
Jerzy:
x + y + t = 1
x + 2y + 3t = 2
y + 2t = 1 ⇔ y = 1 − 2t
x = 1 − t − (1 − 2t) ⇔ x = t
z = t
Szukana prosta:
x = t
y = 1 − 2t
z = t
12 sty 15:31
Jerzy:
No ...dobrze.
12 sty 15:31
SEKS INSTRUKTOR: Dziękuję

Nie wiedzialem, ze to takie proste, a proste jak widać są proste
12 sty 15:33
SEKS INSTRUKTOR: A w jaki sposób wrócić z postaci parametrycznej do ogólnej?
13 sty 15:31
SEKS INSTRUKTOR: przepraszam, do postaci krawędziowej, z postaci parametrycznej
13 sty 15:34
Jerzy:
Nie ma takiej opcji mając tylko równanie prostej.
13 sty 15:39
jc: Eliminujesz parametr.
x = t
y = 1 − 2t
z = t
Postać krawędziowa:
x−z=0
y+2x=1
13 sty 15:56
SEKS INSTRUKTOR: mam prostą
x=1+t
y=2−t
z =4+t
Czy dobrze zamieniłem? wyszło mi
3−x−y =0
3+x+z =0
@jerzy ale jak to?
13 sty 16:06
jc:
x+y−3=0
x−z+3=0
13 sty 16:08
SEKS INSTRUKTOR: oki

Dzięki
13 sty 16:12