ekstremum fonkcji
zaanetad: Wyznaczyć ekstremum funkcji i zbadaj jej monotoniczność
f(x) = √1 − 4x2
12 sty 14:34
zaanetad: Chodzi mi głównie o to jak policzyć pochodną z takiej funkcji
12 sty 14:36
12 sty 14:37
zaanetad: Dziedzina będą x>0
A skąd ta pochodna, byłabym wdzięczna za wytłumaczenie
12 sty 14:38
Basia: dziedzina niepoprawna
jakie musi być wyrażenie,które jest pod pierwiastkiem parzystego stopnia?
12 sty 14:41
5-latek: | | 1 | |
f'(x)= |
| *(1−4x2)'= |
| | 2√1−4x2 | |
12 sty 14:42
zaanetad: x∊(−∞;−12) lub (12;∞) tak?
12 sty 14:42
Jerzy:
To pochodna funkcji złożonej, gdzie funkcją wewnętrzną jest funkcja: g(x) = 1 − 4x2,
a jej pochodna: g'(x) = −8x ( nedruje do licznika )
12 sty 14:43
5-latek:

Zle . Nie zgaduj tylko wez kartke i policz
masz a<0
12 sty 14:44
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
A dlaczego |
| i − |
| nie należą do dziedziny ? |
| | 2 | | 2 | |
12 sty 14:44
Jerzy:
Nie zauważyłem,że napisałaś sumę przedziałów , a ma być jeden przedział.
12 sty 14:45
zaanetad: to co pod pierwiastkiem ma być większe od zera tak?
12 sty 14:46
Jerzy:
A dlaczego nie może być równe 0 ?
12 sty 14:47
zaanetad: 1−4x2>0
−4x2>−1
x2<14
12 sty 14:47
5-latek: ≥0
12 sty 14:47
zaanetad: A no tak
12 sty 14:48
zaanetad: Czyli z jedną drugą
12 sty 14:48
Jerzy:
Jaka jest w końcu wg Ciebie dziedzina ?
12 sty 14:49
zaanetad: D: x∊(−∞;12> suma <12;∞)
12 sty 14:51
Jerzy:
Dalej żle. Zrób szkic.
12 sty 14:51
zaanetad: <−12;12> to co nad osią?
12 sty 14:53
Jerzy:
Teraz tak.
12 sty 14:55
zaanetad: A jeżeli później wezmę obiczę warunek dostateczny czyli f'(x)>0 oraz f'(x)<0 jak mam narysować
wykres?
12 sty 14:55
Jerzy:
Wykres czego ?
12 sty 14:57
zaanetad: f'(x)>0
znalazłam taki pierwiastek x=0, co dalej z tym zrobić?
12 sty 14:59
Jerzy:
Jak zmienia sie znak pochodnej w punkcie x = 0 ?
12 sty 15:02
zaanetad: właśnie nie umiem tego sprawdzić
12 sty 15:04
Jerzy:
Zanak zależy tylko od znaku licznika, bo mianownik jest dodatni.
12 sty 15:05