matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadać monotoniczność ciagów
rudzionsen_96:
a
n
= (2n +3)/(n +2) b
n
= (n
2
+1)/(2n−1) c
n
= 2
n
d
n
= (−2)
n
e
n
= 2 *3
n
−1 f
n
= (2
n
/(n!))
12 sty 13:29
5-latek:
c) rosnacy nawet nie ma co badac d) niemonotoniczny a
1
=−2 a
2
=4 a
3
= −8 a
4
=16 itd
2
n
f
n
=
n!
2
n+1
f
n+1
=
(n+1)!
f
n+1
2
n+1
n!
2
Badam iloraz
=
*
=
<1 dla n≥2
f
n
(n+1)!
2
n
n+1
czyli dla n≥2 ciag malejacy a i b to tylko rachunki
12 sty 14:04
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick