działania na potęgach o wykładniku całkowitym oO
jabłuszko: działania na potęgach o wykładniku całkowitym oO rozwiąż:
(0,001)(do potęgi −1) * 1/100 (to potęgi 5) : 10 (do potęgi −6) =? inaczjen ie mogłam napisac,
wybaczcie^^
[(1,5)(do potęgi −2) * 3(do potęgi 3) * 1/3(do potęgi −4)] : [(1/3)(do potęgi −5) * 2/3(do
potęgi 2) * 1/3(do potęgi −2) =? będę wdzięczna za pomoc; )
3 lut 20:17
hesia:
1/
z działań na potęgach:
(a
n)
m= a
n*m i a
m*a
n= a
m+n i a
m :a
n = a
m−n
otrzymamy:
(10
−3)
−1*(10
−2)
5 : 10
−6= 10
3*10
−10 : 10
−6= 10
−7+6=10
1= 10
2/ 1,5 =
32
oraz a
−m= (
1a)
m
(
32)
−2= (
23)
2 (
13)
−4= 3
4 (
13)
−2= 3
2
(
13)
−5= 3
5
spróbuj teraz dokończyć sama, podobnie jak w zad. 1)
4 lut 02:43