całka podwójna
Monika: Obliczyć ∫∫(y+1)dxdy
Pole ograniczone przez : y=−x, y=x, y=−1
y≤x≤−y
−1≤y≤0
∫0−1 dy ( ∫−yy (y+1) dx ) = ∫0−1 (−2y)(y+1) dy = 1/3
Tak rozwiązałam do zadanie w duzym skrócie.
niestety po wykresie wnioskuję, że pole trójkąta 1/2(ah)=1/2(2*1)=1
Gdzie jest błąd w moim mysleniu?
12 sty 13:16
Jerzy:
Zacznij od poprawnego ustalenia granic całkowania.
12 sty 13:51
Mila:

Pole obszaru za pomocą podwójnej całki:
P=2*
0∫
1[
−1∫
y=−xdy]dx=
| | 1 | |
=2*(0∫1[y]−1−x)dx=20∫2(−x+1)dx=2*[− |
| x2+x]01= |
| | 2 | |
Natomiast taka całka podwójna:
∫∫
D(y+1)dxdy=
za chwilę
12 sty 19:35
12 sty 19:56
Mila:
∫∫D(y+1)dxdy=
−1∫
0[
−1∫
y=x(y+1)dy] dx+
0∫
1[
−1∫
y=−x(y+1)dy] dx=
12 sty 20:23