...
kasia: Reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian x−2 wynosi 5, zas reszta z dzielenia tego
wielomianu przez x−3 jest rowna 7. Wyznacz reszte z dzielania w przez x2−5x+6.
12 sty 12:51
Jerzy:
Reszta może być co najwyżej wielomianem stopnia pierwszego: R(x) = ax + b
W(x) = P(x)*(x2 − 5x + 6) + R(x)
W(x) = P(x)(x − 2)(x − 3) + R(x)
W(2) = R(2) = 5
W(3) = R(3) = 7
Podstaw i oblicz: a i b
12 sty 13:09
kasia: R(x)= 2x+1?
12 sty 21:30
Adamm: podstaw sobie
x=2, x=3 i zobacz sama
12 sty 21:34
Janek191:
R(2) = 2a + b = 5
R(3) = 3a + b = 7
−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
a = 2
4 + b = 5
b = 1
12 sty 21:37
kasia: dziekuje : )
12 sty 21:47