...
kasia: Wykaz, ze jezeli wielomian f nie ma miejsc zerowych, to funkcje wymierne F,G postaci F(x)=
W1(x) / W2(x) i G(x)= f(x)*W1(x) / f(x) * W2(x) są równe.
12 sty 12:47
Basia:
to nieprawda
| W1(x) | | f(x)*W1(x) | |
| ≠ |
| *W2(x) |
| W2(x) | | f(x) | |
tak napisałaś;
pytając o coś na forum wypadałoby nauczyć się korzystać z edytora, ze zwykłego szacunku dla
osób, które próbują pomóc
jeżeli to zbyt trudne można przynajmniej używać nawiasów; nie gryzą
==========================================
powinno być tak
| | f(x)*W1(x) | |
G(x) = |
| |
| | f(x)*W2(x) | |
D
F = R\{miejsca zerowe W
2}
D
G = R\{miejsca zerowe W
2 i miejsca zerowe f(x)}
a że tych drugich nie ma to
D
G= R\{miejsca zerowe W
2}=D
F
równość wzorów po skróceniu oczywista
12 sty 14:52
Pchełka: tak ma Pani rację, trzeba się nauczyć, dziekuje : )
12 sty 15:08