Oblicz granicę
Wick: lim ln(1+4x4)x4
x→0
12 sty 12:19
Kamil: reguła de hospitala
12 sty 12:27
Jerzy:
| | 16x3 | | 4 | | 4 | |
= limx→0 |
| = limx→0 |
| = [ |
| ] = 4 |
| | (1 +4x4)4x3 | | 1 + 4x4 | | 1 | |
12 sty 12:27
5-latek: x→0 to
ln(1+4x
4)∼4x
4
| | ln(1+4x4 | | 4x4 | |
limx→0 |
| = |
| = 4 |
| | x4 | | x4 | |
Jerzy nie chce sie za bardzo wglebiac w te nieskonczenie male rownowazne wiec skd u Ciebie 16?
12 sty 13:52
Jerzy:
Witaj
| | 16x3 | |
Zastosowałe regułe de l'Hospitala , a pochodna licznila, to: |
| |
| | 1 + 4x4 | |
12 sty 13:56
5-latek: | | 1 | | 1 | | 16x3 | |
(ln1+4x4)'= |
| *(1+4x4)'= |
| *16x3= |
| |
| | 1+4x4 | | 4x4 | | 1+4x4 | |
no tak
12 sty 14:09