matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice ciagu
Axel:
Czesc, bardzo prosze o szybką pomoc z granicy ciagu: lim n−>
∞
2n− pierwiastek z 4n
2
−3n+2
12 sty 11:44
Jerzy:
a
2
− b
2
Skorzystaj z: a − b =
a + b
12 sty 11:48
5-latek:
4n
2
−4n
2
+3n−2
3n−2
= lim n→
∞
=lim n→
∞
2n+
√
4n
2
−3n+2
2n+
√
4n
2
−3n+2
n(3−2/n)
n(3−2/n)
3
= lim n→
∞
=lim n→
∞
=
2n+n
√
4+−3/n+2/n
2
n(2+
√
4−3/n+2/n
2
4
12 sty 14:30