dcf
PRAWDOPODOBIEŃSTWO: Dwóch strzelców oddało po jednym strzale do tego samego celu. Oblicz prawdopodobieństwo, że
pierwszy z nich trafił, jeśli wiadomo, że cel został trafiony tylko raz. Zakładamy że
prawdopodobieństwo trafienia do celu wynosi dla pierwszego strzelca 0,85, a dla drugiego 0,95.
ja rozumiem to tak:
A− trafił 1.
B− trafił 2.
A,B− niezależne
Sz P(A∩B‘) czyli trafił pierwszy i nie trafił drugi
P(A∩B‘)=P(A)*P(B‘)=0,85*0,05=0,0425
| | 17 | |
a w odpowiedziach jest |
| |
| | 74 | |
proszę o dokładne wztlumaczenie
3 lut 20:15
Basia:
cel trafiony raz ⇔ (A∩B')∪(A'∩B)
i liczysz
| | P(A∩[(A∩B')∪(A'∩B)]) | |
P(A/(A∩B')∪(A'∩B)) = |
| = |
| | P((A∩B')∪(A'∩B) | |
| P(A∩B') | |
| = |
| P(A∩B')+P(A'∩B) | |
| P(A)*P(B') | |
| = |
| P(A)*P(B')+P(A')*P(B) | |
| 0,85*0,05 | |
| = |
| 0,85*0,05+0,15*0,95 | |
| 0,0425 | | 425 | | 85 | | 17 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 0,1850 | | 1850 | | 370 | | 74 | |
3 lut 21:03
Basia:
jeżeli czegoś nie rozumiesz pytaj
3 lut 21:03
PRAWDOPODOBIEŃSTWO: dziękuję Basiu. Czy fragment "jeśli wiadomo, że" zawsze sugeruje jednoznacznie, że trzeba
skorzystać z warunkowego? bo jak widać nie zauważyłam tego sama i nie przyszło mi to do głowy.
3 lut 21:19
PRAWDOPODOBIEŃSTWO: gdybyś jeszcze mogła mi wyjaśnić to przejście P(A∩[(A∩B')∪(A'∩B)])=P(A∩B') (przepisałam tylko
liczniki, bo o nie mi chodzi)
3 lut 21:29
Basia:
ad.1
na ogół tak
ad.2
A∩[(A∩B')∪(A'∩B)] =
A∩(A∩B') ∪ A∩(A'∩B) =
(A∩A∩B')∪ (A∩A'∩B) =
(A∩B') ∪ ∅ = bo A∩A = A i A∩A' = ∅
A∩B'
3 lut 21:35