matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ukosna
Misiek:
x
3
Asymptota ukośna f(x) =
2(x+1)
2
a mi wyszło:
f(x)
= 1/2
x
x→+/−
∞
nie wiem jak poradzić sobie z f(x)−ax. Mógłbym prosić o szczegółowe obliczenia?
12 sty 00:24
Basia:
x
3
1
x
3
x
−
*x =
−
=
2(x+1)
2
2
2(x+1)
2
2
x
3
−x(x+1)
2
x
3
−x(x
2
+2x+1)
=
=
2(x+1)
2
2(x
2
+2x+1
x
3
−x
3
−2x
2
−x
−2x
2
−x
=
→ −1
2x
2
+4x+2
2x
2
+4x+2
12 sty 00:33