Matematyka dyskretna
Darek: Cześć
Otóż mam do rozwiązania to zadanie o takiej treści.
W pierścieniu z15 rozwiąż równanie 6x=9.
Zrobiłem to tak:
6x=9 mod 15
2x=3
2x=15k+3 k=wynosi 1 dzieki temu mozemy podzielic liczbe przez 2
2x=18/2
x=9 mod 15
wynik: x=9 mod 15
I teraz mam do Was pytanie, bo znalazłem w książce takie rozwiazanie
Rozwiazmy równanie:
6x = 9 (mod 15)
Poniewaz NWD(6, 15) = 3
wiec najpierw rozwiazujemy ¸ równanie
2x = 3 (mod 5)
W Z5 mamy 2−1 = 3
wiec rozwiazaniem jest x0 = 3 · 3 = 4.
Tak wiec rozwiazaniami
równaia w Z15 są liczby
4, 9, 14.
Teraz czy ja mam zle ,że tylko jeden wynik mi wyszedł?Czy moje rozwiazanie moze byc?
11 sty 23:12
kochanus_niepospolitus:
oczywiście, że masz źle
6*4 = 24 = 9 + 15
11 sty 23:17
Darek: To w takim razie moze mi ktos wyjsnic skad bierze sie ta linijka x0=3*3=4?I skąd sa takie
wyniki jak 9,14?
11 sty 23:29
kochanus_niepospolitus:
2x = 3 (mod 5) ⇔ x = (2−1)*3 (mod 5) ⇔ x = 3*3 (mod 5) ⇔ x = 4 (mod 5)
11 sty 23:30
Adamm: 6x≡9 (mod 15)
2x≡3 (mod 5)
2x≡8
x≡4
czyli
x≡4, 9, 14 (mod 15)
i x=4, 9, 14 to rozwiązania
problem w tym że nie można sobie tak po prostu dzielić przez jakąś liczbę obu stron
kongruencji, musisz podzielić jeszcze moduł przez największy wspólny dzielnik
modułu i liczby dzielonej
11 sty 23:30
Darek: Ok widze juz skad bierze sie to 4,9 ,ale nie mam pojecia skad macie to 14
11 sty 23:41
Basia: mniejsze od 15 i dające 4 (mod5) to 4+0*5=4 4+1*5=9 4+2*5=14
więcej oczywiście już nie ma
12 sty 02:22
Adamm: skoro x≡4 (mod 5) to
x=4+5k
czyli
x≡4+5k (mod 15)
skąd właśnie biorą się
4, 9, 14 (są to jedyne liczby postaci 4+5k między 0 a 15, i przystają do każdej innej tej
postaci)
12 sty 02:26