Równania kwadratowe z parametrem
wisnia.ola: 1) Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1,x2 równania x2 −x+2m+3=0 spełniają
warunek ( x1 + x2 ) 3 − ( x1 3 + x2 3 )= m2 +4m−6 ? odp: m=−3
11 sty 21:50
Basia:
Δ>0
1−4*1(2m+3)>0
1−8m−12>0
−8m−11>0
−8m>11
x
13+x
23=(x
1+x
2)(x
12−x
1*x
2+x
22) =
| | 2m+3 | |
x12+x22−x1*x2 = (x1+x2)2−2x1*x2−x1*x2 = 1−3x1*x2 = 1−3* |
| = |
| | 1 | |
1−6m−9 = −6m−8
1+6m+8=m
2+4m−6
m
2−2m−15=0
| | 11 | |
rozwiąż równanie i pamiętaj, że m< − |
| |
| | 8 | |
11 sty 22:05