stereometria - liceum, rozszerzenie
house:

Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 9.
Oblicz wymiary graniastosłupa, który ma objętość największą z możliwych.
6a+3b=9 => b=3−2a
| | a2√3 | | 3a2√3−2a3√3 | |
V= |
| *(3−2a)= |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 6√3a(2a3√3)−6√3a2(3a2√3) | | 36a4−54a4 | |
V'(a)= |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | |
raczej nie powinno tak wyjść

odpowiedź to 1
11 sty 21:44
Eta:
b=3−2a , a∊(0,3/2)
| | 3 | | √3 | | 3√3a | | 3√3a2 | |
V'(a)= |
| √3*2a − |
| *3a2= |
| − |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
V
'(a)=0 ⇒ .............. ⇒ a−a
2=0 ⇒ a(1−a)=0 ⇒ a=1
.................. i jeszcze uzasadnij ,że dla a=1 V(a) osiąga maksimum
11 sty 22:05
house: to już easy, ramiona paraboli są skierowane w dół,
czyli na wykresie przy a=1 zmienia się znak z + na −, czyli jest tam maksimum.
Dziękuję bardzo
11 sty 22:32