Basia:
założenia:
a≠0
a
2x−2a = a(ax−2) nic nowego do założeń nie wnosi
| x2+1 | | 1 | | x | |
| + |
| = |
| /*a(ax−2) |
| a(ax−2) | | ax−2 | | a | |
x
2+1 + a = x(ax−2)
x
2+1+a=ax
2−2x
x
2−ax
2+2x+a+1=0
(1−a)x
2+2x+a+1=0
aby mieć dwa różne pierwiastki musi być:
1−a≠0 ⇔ a≠1
Δ>0
Δ=4−4(1−a)(1+a) = 4−(1−a
2) = −3+a
2 = a
2−3
a
2−3>0 ⇔ a∊(−
∞;−
√3)∪(
√3;+
∞)
trzeba jeszcze wyeliminować te a, dla których x=U{2}[a}
(1−a)x
2+2x+a+1=0
4(1−a)+4a+a
3+a
2≠0
4−4a+4a+a
3+a
2≠0
a
3+a
2+4≠0
a
3+a
2+4 = (a+2)(a
2−a+2)=0 tylko dla a=2
więc a=2 trzeba z rozwiązania odrzucić
odp: a∊(−
∞;−
√3)∪(
√3;2)∪(2;+
∞)
mogłam się pomylić w rachunkach