Pięciokąt
Klaudia: Oblicz pole pięciokąta ABCDE o wierzchołkach A=(−5,−2) B=(4,−4) C=(8,3) D=(1,7) E=(−4,5).
11 sty 20:55
5-latek:

P
pc= P
1+P
2+P
3
czy tak trudno zrobic rysunek ?
11 sty 21:01
5-latek: Wzor na pole trojkata gdy sa dane wspolrzedne punktow masz w tablicach maturalnych
11 sty 21:04
Basia:

P= P
ABC+P
CAD+P
DAE
AB
→=[9;−2]
AC
→=[13;5]
| 1 | |
PABC = |
| |AB→|*|AC→|*sin(<BAC) = |
| 2 | |
1 | | |9*5−(−2)*13)| | | 45+26 | | 71 | |
| *|AB|*|AC|* |
| = |
| = |
| |
2 | | |AB|*|AC| | | 2 | | 2 | |
pozostałe analogicznie; potem dodać
11 sty 21:11
Eta:

Przy takich współrzędnych
Pole tego pięciokąta można też policzyć tak jak liczą dzieci w podstawówce
P(KLMN)=13*11= 143
P
1=9 , P
2=14 , P
3=16 , P
4=3,5 , P
5=5 , P
6=2
S= 143− (49,5)=
12 sty 01:41