Prosze pomóżcie, jutro sprawdzian a to ma być na sprawdzianie! :C
Paula: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 8, a krawędź boczna 6.
Oblicz kąt nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do jego podstawy oraz jego objętości.
11 sty 20:44
Basia:

a=8; b=6
podstawa jest oczywiście trójkatem równobocznym
| | 2 | | 2 | | a√3 | | 2 | | 8√3 | | 8√3 | |
x= |
| hp = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | b | | 3 | | 9 | | 9√3 | | 3√3 | |
tgα= |
| = 6* |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x | | 8√3 | | 4√3 | | 4*3 | | 4 | |
| | 64*3 | | 64 | | 108−64 | | 44 | |
H2 =b2−x2 = 36 − |
| = 36− |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | √44 | | 2√11 | | 2√11*√3 | |
H = |
| = |
| = |
| |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
| | a2√3 | | 64√3 | |
Pp = |
| = |
| = 16√3 |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 2√11*√3 | | 32*3*√11 | | 32√11 | |
V = |
| *16√3* |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3*3 | | 3 | |
mogłam się gdzieś pomylić w rachunkach
11 sty 20:56
emeryt 75: Pani Basiu o ile dobrze pamiętam matematykę sprzed pięćdziesięciu laty,to chyba cosα= x/b, a
tgα=H/x. Proszę sprawdzić,może mylę się.
12 sty 14:34
Basia: jasne, że tak; dziękuję za korektę; nie wiem skąd mi się tangens wziął
a raczej wiem; na kartce to "b" mam przy wysokości,a nie przy krawędzi bocznej
wniosek: nie bazgrać
12 sty 14:38
emeryt 75: Pozdrawiam i zachęcam do słuchania zespołu The Beatles,którego jestem fanem od 60 lat.
12 sty 14:41