dunkcje cosinusy
misaa: mam zadanie wielokrotnego wyboru
Funkcja
f(x) = cos x + cos2 x + cos3 x + . . .
jest sumą szeregu geometrycznego zbieżnego. Funkcja ta
(a) rośnie w przedziale <0 , π>
(b) rośnie w przedziale (π , 2π).
(c) ma ekstremum w punkcie x = π.
(d) maleje w przedziale (0 , π).
11 sty 20:39
iteRacj@:
żeby f(x) była sumą szeregu geometrycznego zbieżnego, musi byc spełniony warunek −1<cos(x)<1
więc do dziedziny należą liczby rzeczywiste x≠kπ
z tego od razu
wynika, że pkt(a) nie jest prawdziwy, (c) również
| | cos(x) | |
wtedy funkcja ma postać f(x) = |
| |
| | 1−cos(x) | |
| | −sin(x) | |
f'(x) = |
| |
| | (1−cos(x))2 | |
f'(x)↘ dla x∊(0,π)
f'(x)↗ dla x∊(π, 2π)
wniosek pkt(b) jest prawdziwy, (d) również
11 sty 21:21