Pomocy :(
darek: Oblicz x wiedząc, że 3x+2, 4x−1,5x−4 tworzą ciąg arytmetyczny. Napisz wzór ogólny tego ciągu.
4x−1=3x+2+5x−4/2
4x−1=8x−2/2
4x−1=4x−1
L=P XεR
Pomóżcie, nie wiem tylko jak ma wyglądać ten wzór ogólny w tym wypadku
11 sty 20:34
Lech: Dlaczego nie uzywasz nawiasu , nawias w matematyce oznacza dzialanie matematyczne !
11 sty 20:38
darek: + wzór ogólny Sn w tym zadaniu
a31,a32+...+a83
wszystko obliczylem, ale nie wiem jak ma wyglądać wzór ;v
a31= −40
a83= −144 S53= −40+(−144)/2 * 53 = −92*53 = −4876
11 sty 20:40
darek: ktoś cos :v?
11 sty 20:56
iteRacj@:
(3x+2), (4x−1),(5x−4) tworzą ciąg arytmetyczny,
z warunków zadania wynika, że niekoniecznie w tej kolejności, więc trzeba przeanalizować
wszystkie kolejności podanych wyrazów
korzystamy z własności ciągu arytmetycznego a1+a3=2*a2
1. możliwość a1=3x+2 a2=4x−1 a3=5x−4
wtedy 3x+2+5x−4=2*(4x−1)
8x−2=8x−2 prawdziwe dla każdego x
wzór ogólny tego ciągu an=a1+(n−1)*r=3x+2+(n−1)*(x−3)=...
2. możliwość a1=4x−1 a2=5x−4 a3=3x+2
wtedy 4x−1+3x+2=2*(5x−4)
7x+1=10x−8 3x=9 x=3
a1=11 a2=11 a3=11
wzór ogólny tego ciągu an=11, ciąg stały
kolejne możliwości kolejności wyrazów przezanalizuj już sam
11 sty 22:58
Basia:
a
31+a
32+......+a
83 =
(a
1+.....+a
83)−(a
1+....+a
30)=
S
83−S
30 =
(jeżeli to jest ciąg arytmetyczny)
| a1+a83 | | a1+a30 | |
| *83 − |
| *30 |
| 2 | | 2 | |
12 sty 02:50