udowodnij że nie istnieje stożek w którym pole powierzchni całkowitej jest trzy
krystian prosi o pomoc: udowodnij że nie istnieje stożek w którym pole powierzchni całkowitej jest trzy razy większe od
pola jego przekroju osiowego
3 lut 20:04
Basia:

P
c = πr
2+πrL
P
przekroju =
12*2r*H = r*H
gdyby
πr
2+πrL = 3*r*H /:r
to
πr+πL = 3H
z tw.Potagorasa
r
2+H
2=L
2
9r
2 + π
2(r
2+2rL+L
2)=L
2
(9+π
2)r
2+2π
2Lr+L
2(π
2−1) = 0
traktujemy to równanie jak równanie z niewiadomą r i parametrami π i L
Δ = (2π
2L)
2−4*(9+π
2)*L
2(π
2−1) =
4π
4L
2 − 4L
2(9π
2−9+π
4−π
2) =
4L
2(π
4−9π
2+9−π
4+π
2) =
4L
2(−8π
2+9)
Δ≥0
4L
2 jest >0
czyli
−8π
2+9≥0
8π
2≤9
π
2≤
98
sprzeczność bo π
2>9
czyli przypuszczenie było fałszywe czyli
πr
2+πrL ≠ 3*r*H
czyli
P
c ≠ 3*P
przekroju osiowego
3 lut 20:24
krystian prosi o pomoc: πr2+πrL = 3*r*H tak napisalas, a nie powinno byc 3πr2+πrL = r*H
3 lut 20:49
krystian prosi o pomoc: aha Ty masz racje. sorry
3 lut 20:56