Funkcja kaadratowa
Adam : Funkcja kwadratowa y= (2m−1)x
2 − 2(m+1)x + m−1 ma 2 różne miejsca zerowe x1 i x2. Wyznacz
wszytskie wartości parametru m, dla których odległość między miejscami zerowymi wynosi nie
więcej niż 4 . Czy mam to zrobić wzorami Vieta? Ktoś pomoże

.
11 sty 20:12
5-latek: Nie
masz policzyc delte i delta >0
Wyznaczyc x1 i x2
potem |x1−x2|≤4
11 sty 20:20
PW: ... zaś
|x1−x2|=√(x1−x2)2=√(x1+x2)2−4x1x2
− i tu można zastosować wzory Viete'a.
11 sty 20:25
adam: Spróbuję to rozwiązać
11 sty 20:26
5-latek: No tak .
11 sty 20:29
Eta:
Można też tak:
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | | √Δ | |
x1−x2= |
| − |
| = |
| |
| | 2a | | 2a | | a | |
11 sty 20:29
adam: i z delty wyjdzie mi −4m
2 + 20m>0 i to wyjdzie m= 0 lub m=5? Dobrze

?
11 sty 20:34
5-latek: delty nie liczylem ale wyniki przemysl jescze raz
Co masz?
11 sty 20:36
adam: Czekaj. Awięc tak
delta >0
b= −2− 2(m+1)
c= m−1
a= 2m−1
stąd po podstawieniu wyszło mi −4m2 + 20m>0
i przedział , że m należy (0,5)
11 sty 20:43
adam: O to chodziło?
11 sty 20:43
5-latek: tak
11 sty 20:45
adam: Dzięki wielkie

I to po tym jeszcze coś muszę zrobić czy to już jest koniec?
11 sty 20:50