romby
Kamila: Potrzebuję pomocy z zadaniem z odpowiedziami wielokrotnego wyboru
W rombie o boku długości a stosunek długości przekątnych jest równy 3:4. Wtedy
(a) czworokąt , którego wierzchołkami są środki boków rombu jest prostokątem.
(b) tangens kąta ostrego rombu jest równy 24/7
(c) pole rombu jest większe od 4/5 a2
(d) długość promienia okręgu wpisanego w romb jest mniejsza od 1/2a.
11 sty 20:08
Kamila: z tego co sobie rozrysowałam wychodzi mi odp a , ale czy ktoras z pozostalych jest prawidlowa?
11 sty 21:00
Eta:

W/g moich obliczeń ........ wszystkie odpowiedzi są poprawne
a) poprawna (
| | 3 | | 2tgα | | 24 | |
b) tgα= |
| tg(2α)= |
| = ....... = |
| |
| | 4 | | 1−tg2α | | 7 | |
| | a2 | |
c) P=U{24}x2 i a2=25x2 ⇒ x2= |
| |
| | 25 | |
| | 3x*4x | | 12x2 | | 12 | | 1 | |
d) r= |
| = |
| = |
| a < |
| a |
| | a | | a | | 25 | | 2 | |
12 sty 02:12
12 sty 02:13