PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Antek: Urna zawiera 5 kul ponumerowanych od 1 do 5. Losowano z niej 8 razy ze zwracaniem po 1 kuli i
zapisywano wylosowane numery kolejno od strony lewej do prawej. Zapisane cyfry utworzyły
liczbę ośmiocyrową. OBlicza prawdopodobieństwo zdareznia, że otrzymamy liczbę parzystą, w
której zapisie dziesiętnym znajdą się dokładnie 3 trójki i co najmniej 1 piątka. Ktoś pomoże
Mila:
X={1,2,3,4,5}
|Ω|=5
8
A− otrzymano liczbę ośmiocyfrową parzystą ,w zapisie znajdują się dokładnie 3 trójki
i co najmniej jedna piątka
A
1− otrzymano liczbę parzystą z dokładnie 3 trójkami
(3,3 ,3 ,x
4 , x
5,x
6,x
7,p), x
i∊{1,2,4,5}, p∊{2,4}
| | | |
|A1|=2* | *44=2*35*256=17920 |
| | |
| | | |
|A1'|=2* | *34=70*81=5670 − tyle jest parzystych bez piątek |
| | |
|A|=17920−5670=12 250
Napisz, czy taką masz odpowiedź?
Może
Basia lub Pytający lub Iteracja lub ... sprawdzą moje rachunki?