Proszę o pomoc!!! W trójkącie ostrokątnym ABC
Nela: W trójkącie ostrokątnym ABC sin α BAC MA 4/5 a sin α ABC = 2
√7/ 3. Oblicz cosα ACB. Czy ktoś
może mi podpowiedzieć jak to rozwiązać, dać jakąś podpowiedź? Resztę potsram się obliczyć sama

Proszę
11 sty 19:51
Eta:
Popraw treść zadania
| | 2√7 | |
sin(ABC)= |
| >1 −− sprzeczność |
| | 3 | |
11 sty 20:05
Nela: Tak, masz rację. Powinno być 2√2/ 3
11 sty 20:06
Eta:
Kąty ostre i z jedynki trygonometrycznej
γ= 180
o−(α+β) ⇒ sinγ= sin(α+β)= sinα*cosβ+cosα*sinβ=..........
i cosγ=
√1−sin2γ=..........
11 sty 20:12
Eta:
Można też tak
γ= 180o−(α+β) ⇒ cosγ= −cos(α+β)= sinα*sinβ−cosα*cosβ
podstaw dane i dokończ
11 sty 20:19
Nela: Dokończyłam obliczenia i teraz już rozumiem wszystko, dziękuję bardzo
11 sty 20:22
Eta:
11 sty 20:22