W czworokącie ABCD dane są
Ada: W czworokącie ABCD dane są AC=5 α bad i α bcd mają po 90 stopni, a sin αABC = √5/3. Oblicz
długość przekątnej tego czworokąta. Jak powinnam to rozwiązać?
11 sty 19:21
adam: Nie będzie to czworokąt opisany na czworokącie

?
11 sty 20:29
Eta:

Na takim czworokącie można opisać okrąg ... ( dlaczego?
to przekątna |BD|=2R
W trójkącie ABC z tw. sinusów
| |AC| | |
| = 2R = |BD| ⇒ ... |
| sinβ | |
dokończ .........
11 sty 20:42
adam: można opisać okrąg gdy suma ich przeciwległych kątów daje 180 stopni, a tutaj mamy dwa kąty po
90 stopni, więc można. Dobrze myślę?
11 sty 20:47
Eta:
Nawet baaaaardzo dobrze
11 sty 20:47
adam: Dzieki
11 sty 20:50
adam: R wyjdzie chyba 3√5/2, więc przekątna to 2R, więc mamy 3√5 jeśli dobrze wyliczyłem
11 sty 20:55