matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
iczby zespolone
ania:
Wynikiem dzielenia (11−2i) przez (3+4i) jest?
11 sty 18:35
Basia:
11−2i
(11−2i)(3−4i)
=
=
3+4i
(3+4i)(3−4i)
33−44i−6i+8i
2
33−8−50i
25−50i
=
=
= 1−2i
9−16i
2
9+16
25
11 sty 18:39