Pole - całka
Takosen: Obliczyć pole ograniczone krzywymi y2 y=−x+2 y+0
czy to będzie tak wyglądało: ∫(−x+2)− √x− 0)dx w granicach od 0 do 2?
11 sty 17:50
Basia: czy to ma być
y2*y = −x+2y+0
jakoś sensu nie widzę
napisz to może porządnie
11 sty 17:55
Takosen: y2=x
y=−x+2
y=0
Poprawiłem
11 sty 17:58
Basia:

rozwiązujemy układ
y = −x+2
y
2=x
(−x+2)
2 = x
(2−x)
2=x
4−4x+x
2=x
x
2−5x+4=0
Δ=25−16=9
√Δ=3
x
2=4
punkty przecięcia A(1,1) B(4,−2)
y
2=x
y=
√x lub y=−
√x
dodatkowo ograniczeniem jest y=0 czyli oś OX
no i tu mam problem
ten obszar (2) też jest ograniczony tymi krzywymi i osią OX
P
1=∫
01√xdx+∫
12(−x+2)dx
P
2 = ∫
04(−
√x)dx −∫
24(−x+2)dx
tylko broń boże nie P
1+P
2 bo po połączeniu obszar nie spełnia warunków zadania
(nie jest ograniczony przez y=0)
11 sty 18:18
Takosen: Czy granica w pierwszym polu nie powinna być od 0 do 2
11 sty 18:26
Takosen: Czy za jednym razem można zrobić od 0 do 2?
11 sty 18:27
Basia: Nie; P1 składa się z dwóch części: pod niebieską krzywą na <0;1>+pod czerwoną krzywą na<1,2>
11 sty 18:31
Takosen: To jak wyznaczyć granice całkowania w tym zadaniu?
Oblicz pole obszaru zawartego pomiędzy parabolą y2=4x i prostą y=2x−4
Bo trochę się pogubiłem
11 sty 18:59